Interesant din istoria lui Volkswagen Beetle: cum s-a schimbat și ce l-a influențat

23.06.2023 | комментариев 0 | раздел: Ремонт и отделка

Aceasta a marcat sfârșitul drumului pentru mașina, care din 1938 a devenit un simbol al multor lucruri în istoria sa de optzeci de ani.

Mica mașină face parte din trecutul cel mai întunecat al Germaniei, ca proiect nazist prestigios, care nu a ajuns niciodată la bun sfârșit. A devenit un simbol al renașterii economice postbelice a țării și al creșterii bogăției clasei de mijloc. În anii 1960, în SUA, a fost o icoană anti-cultură.

Cel mai mult, însă, mașina rămâne un design iconic, la fel de recunoscut ca o sticlă de Coca-Cola.

Designul original al mașinii — o siluetă rotunjită cu patru sau cinci locuri, un parbriz aproape vertical și un motor răcit cu aer în spate — se întoarce la inginerul austriac Ferdinand Porsche. El a fost angajat să implementeze proiectul „mașină a oamenilor” al lui Adolf Hitler, care ar permite mai multor oameni să dețină mașini, la fel cum a făcut Ford Modelul T în SUA.

În anumite privințe, mașina seamănă cu Tatra T97, produsă în Cehoslovacia în 1937, precum și cu schițele inginerului ungur Bela Bareny, publicate în 1934.

Producția în masă a așa-numitului KdF-Wagen (numit după organizația germană de muncă Kraft durch Freude — KdF, sub auspiciile căreia urma să fie vândut) a fost întreruptă din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. În schimb, o nouă fabrică mare, situată atunci într-o zonă îndepărtată la nord de Hanovra, producea vehicule militare folosind muncă forțată de la muncitori din toată Europa care lucrau în condiții îngrozitoare.

Relansată ca producător de mașini civile sub controlul autorităților britanice de ocupație, uzina Volkswagen a fost transferată în 1949 guvernului Germaniei și statului Saxonia Inferioară, care deține încă o parte din companie. Până în 1955, a milionul de mașini a ceea ce se numea atunci Type 1 a ieșit de pe linia de asamblare a fabricii în apropierea căreia crește acum orașul Wolfsburg.

SUA au devenit cea mai importantă piață externă a Volkswagen (http://www.vwmanual.ru/ro), cu 563.522 de mașini vândute la vârf în 1968, sau 40% din producție. În căutarea unei abordări neconvenționale, Doyle Dane Bernbach a dezvoltat o reclamă uneori plină de umor în care îi îndeamnă cumpărătorii de mașini să „gândească mic”.

„Spre deosebire de Germania de Vest, unde prețurile mici, calitatea și durabilitatea erau la ordinea zilei în noua realitate postbelică, în Statele Unite ale Americii, caracteristicile tipice ale Beetle-ului au creat un aer de ciudățenie în jurul lui într-o mașină dominată de dimensiuni. cultură. și lăudarea”, scrie Bernhard Rieger în cartea sa istorică din 2013 The People’s Car.

Producția la Wolfsburg a încetat în 1978, când noi modele emblematice, cum ar fi Golf, au preluat controlul. Cu toate acestea, Beetle nu a murit încă. Producția a fost mutată în Mexic din 1967 până în 2003 — o perioadă mai lungă decât istoria producției sale în Germania. Denumită „vochito”, mașina se simte ca acasă, ca un „carro del pueblo” (în spaniolă pentru „mașina oamenilor”), fabricat în Mexic.

Noul Beetle, o versiune complet retro construită pe o platformă Golf modificată, a reînviat oarecum aura dulce și neconvențională a Beetle-ului în 1998, sub CEO Ferdinand Piech, nepotul lui Ferdinand Porsche. În 2012, designul Beetle a devenit puțin mai alungit.

Sfârșitul Beetle a fost un punct de cotitură pentru Volkswagen, care își revine din scandalul de falsificare a emisiilor de motorină. Compania se pregătește să producă în serie mașina compactă electrică ID.3, care speră că va atinge nivelul Beetle și Golf prin fuziunea mobilității electrice și a pieței de masă.

Ultimele 5.961 de mașini Final Edition vor fi trimise la muzeu în urma unei ceremonii la Puebla, pe 10 iunie, pentru a marca sfârșitul producției Beetle.

Оставить комментарий

Текст сообщения:

Имя:

E-mail:

Капча загружается...